Vauvan uni

Vauvan vuorokausirytmi eli uni-valverytmi alkaa muodostua viikkojen 6 – 12 aikana ja sen muodostumiseen liittyvät olennaisesti vauvan sirkadiaaninen vuorokausirytmi ns. sisäinen kello ja homeostaattinen kumuloituva unentarve sekä ruumiinlämmön vuorokausivaihtelut. 

Sirkadiaaninen vuorokausirytmi on niin sanottu sisäinen kello, jonka syntymiseen ja ylläpitämiseen vaikuttavat valon määrän vaihtelut, ruokailut ja sosiaaliset kanssakäymiset. Sirkadiaanista vuorokautta rytmittävät muun muassa melatoniinin ja kortisolin vaihtelut. Vauva saa melatoniinia noin viikolle 3 asti ja oma melatoniinin tuotanto alkaa noin viikolla 8. Melatoniini saa vauvan väsyneeksi ja edesauttaa nukahtamista kun taas kortisoli piristää. ​

Homeostaattisen järjestelmän tarkoituksena on luoda kumuloituvaa unentarvetta (unipaine). Tämä tarkoittaa, että mitä pidempään vauva on hereillä sitä suuremmaksi unen tarve kasvaa ja nukahtamisen todennäköisyys kasvaa, toisaalta mitä enemmän vauva nukkuu sitä pienemmäksi unentarve käy ja herääminen on todennäköisempää. 

Vauvan unisykli kehittyy yleensä vauvan ollessa noin  12 viikon ikäinen, mutta viimeistään 4 kuukauden ikäisenä. Unisyklin kesto on n. 45 – 50 min.

​On siis täysin normaalia, että vauva herää päiväunilta 30-45 min jälkeen. Mikäli vauva osaa itsenäisesti nukahtaa uudelleen unisyklin päätyttyä unien kokonaisaika pitenee jolloin uni on palauttavampaa eikä univelkaa kerry.  ​​

​Osa vauvoista osaa itsenäisesti linkittää unisyklit toisiinsa jo varhaisessa vaiheessa, mutta joillain tähän menee kauemmin ja saattavat tarvita harjoitusta taidon oppimiseen.​ Itsenäistä rauhoittumista ja nukahtamista voidaan lempeästi opetella jo pienestä pitäen ja koskaan ole liian myöhäistä aloittaa.


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *