Oletko koskaan miettinyt mitä päiväunet ovat?
Voi yllättää, mutta päiväunet eivät ole yöunen pikkuisia palasia jotka jäivät yöllä nukkumatta ja tekevät vauvan päivällä väsyneeksi.
Vauvan päiväaikainen unirytmi on osittain itsenäinen osa hänen luonnollista uni-valverytmiä ja vauva tarvitsee päiväunta, ei pelkästään virkistymisen vuoksi vaan myös kehittyäkseen (lue lisää unen merkityksestä täältä).
Yllätyksenä voi tulla myös, etteivät päiväunet eivät ole verrannollisia toistensa kanssa. Kevyen unen, aktiivisen eli REM-unen ja syvän unen määrä vaihtelee riippuen mihin aikaan päiväunia nukutaan. On tutkittu, että aamupäivän unet ovat laadultaan kevyempää ja sisältävät enemmän aktiivista REM-unta, kun taas keskipäivän aikoihin nukutut unet sisältävät enemmän syvää unta, jonka vuoksi ne palauttavat paremmin. On siis hyvä huomioida mihin aikaan pisimmät päiväunet nukutaan, jotta niistä on vauvalle mahdollisimman paljon hyötyä.
Päiväunien kehittyminen
Mitä tulee päiväuniin, niin tässäkin asiassa vauvat ovat hyvin yksilöllisiä. Joillekin vauvoille ei tunnu olevan väliä milloin, missä tai kuinka paljon päiväunta nukkuu, koska illan tullen nukkumaanmeno on helppoa ja yöunet maittavat helposti aamuun asti. Kun taas toisille hyvät yöunet varmistaa tarkka päivärytmi, koska varttikin suuntaan tai toiseen saattaa kaataa koko päivän ja yöunesta tulee katkonaista tai herätään kukonlaulun aikaan. Mutta tiettyjä samankaltaisuuksia päivärytmeissä kuitenkin on.
Vauvan päiväaikaisen unen määrässä tapahtuu muutoksia nopeasti vauvan kasvaessa. Unen tarve vähenee. Kahteen ikävuoteen asti päiväunien kehitys on hyvin ennustettavissa.
Vastasyntyneillä ei vielä ole varsinaista päivärytmiä ja vauvat nukkuvat päiväunia yhteensä 4 – 7 tuntia ja niiden määrä vaihtelee 3 – 5:een sekä kesto 30 minuutista kolmeen tuntiin. Päiväunet asettuvat paikalleen noin 3 – 4 kuukauden iässä eli samoihin aikoihin kun vauvan uni-valverytmi muodostuu. Tässä iässä suurin osa vauvoista nukkuu kolmet päiväunet; aamupäivällä, keskipäivän tienoilla ja iltapäivällä.
Päivään tulee luonnollisia ajankohtia jolloin vauvan on väsynyt ja valmiina nukkumaan (lue lisää täältä). Tällöin vauvan vireystila laskee ja unipainetta on kertynyt riittäväksi. Tähän vaikuttaa vauvan iän mukainen hereilläoloaika sekä päivärytmi.
Aamupäivän unet asettuvat vauvan päivärytmiin ensimmäisenä ja auttavat jaksamaan keskipäivän uniin saakka. Keskimäärin lapset jättävät aamupäivän unet pois 15 – 18 kuukauden ikäisenä. Aamuvirkun vauvan luonnollinen ajankohta unille on 9 – 10 aikoihin.
Keskipäivän unet loksahtavat paikalleen seuraavana. Keskipäivään ajoitetut unet pitävät huolta siitä, että päivä pysyy tasapainossa. Vauva palautuu aamupäivän aktiviteeteista ja jaksaa unien jälkeen hyvin touhuta iltapäivän ja unipainetta kertyy sopivasti iltaa kohden. Keskimäärin luonnollinen ajankohta näille unille on klo 12 – 15 välillä. Nämä unet säilyvät lapsen päivässä pitkään ja yleensä taaperot jättävät nämä unet pois 2 – 3 vuoden iässä, mutta tässä on suuria yksilöllisiä eroja.
Pienemmät vauvat tarvitsevat yleensä iltapäivällä nokoset jaksaakseen nukkumaanmenoon asti ilman yliväsymystä. Näille unille nukahtaminen voi tyypillisesti olla myös hieman hankalaa, mutta ne kannattaa ehdottomasti nukkua. Vauvat jättävät nämä unet pois ensimmäisenä noin 7-8 kuukauden iässä.
Voiko päiväunta nukkua liikaa?
Kyllä voi. Liian paljon päiväaikaista unta voi vaikeuttaa varsinaista nukkumaanmenoa ja lyhentää yöunta ja syvän unen määrää jota esiintyy eniten ennen puolta yötä (yleensä tämä tulee ilmi silloin, kun alkaa olla aika vähentää päiväunien määrää). Päiväunilla ei siis pidemmän päälle voida korvata myöhäistä nukkumaanmenoa tai menetettyä yöunta.
Lähtökohtaisesti on hyvä nukkua pidempiä päiväunia kuin lyhyitä, koska ne palauttavat ja virkistävät paremmin.
Pidemmillä päiväunilla on osoitettu olevan suurempi positiivinen vaikutus esimerkiksi kielelliseen kehitykseen ja muistiin kuin lyhyillä puolen tunnin unilla. On kuitenkin parempi on nukkua edes hieman päiväunta kuin ei lainkaan.
Tämä on helpommin sanottu kuin tehty. Monissa perheissä lapsi ei itsenäisesti nuku päiväunia yhtä sykliä pidempään. Lapsi voi helposti illalla nukahtaa ja nukkua itsenäisesti läpi koko yön, mutta päivällä unisyklien yhdistäminen ei onnistu lainkaan. Yksi syy tähän on se ettei päivällä ole yhtä paljoa unipainetta eikä unihormonia eli melatoniinia auttamassa nukahtamiseen ja uudelleen nukahtamiseen kuin illalla ja yöllä.
Toinen syy tähän on tottumus ja uniassosiaatiot. Kun vauva on tottunut nukkumaan aina esimerkiksi vaunuissa, kantorepussa tai autossa niin pidemmät unet eivät onnistu ilman näitä ulkopuolisia apukeinoja.
Itse suosittelen muutamastakin syystä, että vauva oppisi nukkumaan päiväunet itsenäisesti ja nukkuisi pisimmät päiväunet aina kotona ollessaan omassa sängyssä ja mieluiten niin, että uniympäristö on rauhallinen, pimeä ja viileä.
Pimeässä ja viileässä useasti vauva rauhoittuu nopeammin ja unenlaatu voi olla parempaa jolloin sillä on positiivinen vaikutus yöuniin. Toisekseen, tämä tuo arkeen joustavuutta, kun vauva osaa nukkua muuallakin kuin vain esimerkiksi kantorepussa tai autossa. Näiden lisäksi jos lapsen on tarkoitus mennä päivähoitoon niin päiväunien nukkuminen siellä helpottuu, kun itsenäisen nukkumisen taito on jo takataskussa.
Ja tietenkin, vanhemmat saavat päivään hengähdystauon ja juoda kahvinsa kuumana, tehdä kotiaskareita tai jopa ottaa ansaitsemansa tirsat.
Päiväunet ovat tärkeä osa lapsen hyvinvointia, joten niihin todellakin kannattaa satsata. Ja loppujen lopuksi tyyli on vapaa kuinka tai missä päiväunia nukutaan, koska pääasia on että vauva ja perhe voivat hyvin.
Vastaa